GULİK SATIŞLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR

  GULİK, ÇİRİŞ OTU SATIŞLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR

 Gulik Çiriş otu yemeği, çiriş otu nedir ve faydaları nelerdir?

4 KG, GULİK- ÇİRİŞ OTU 50 TL




Diğer İsimleri : Gulik, Çiriş otu, Sarızambak, Asphodelus ramosus, Liliaceae
Botanik Bilgi : Zambakgillerden; beyaz çiçekli bir bitkidir. Kökündeki yumrulardan 'Çiriş' yapılır. Ülkemizde çiriş bitkisinin genç sürgünleri ve taze yaprakları sebze olarak pişirilip tüketilmektedir. Nisan-Temmuz aylarında çiçek açar.
Bilinen Bileşimi : Nişasta, inulin, acı madde.
Faydaları :
Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.

Memeli basuru tedavi eder.

Mafsal ağrılarını dindirir.

İdrar söktürür.

Regl düzenler, regl söktürür.

Saçkıran tedavisinde kullanılır.

Gulik, Çiriş otu, kolestrol ve hipertansiyona iyi geliyor

Birçok bölgede yetişen çirişin neredeyse her hastalığa derman olduğuna inanılır. Nisan ayından itibaren pazarlarda boy göstermeye başlayan çiriş, 50-100 cm boyunda bir bitkidir. Fazla uzamamış zambaklara benzeyen yaprakları uçlarına doğru sivrileşir. Körpeyken yapraklarından yemek yapılır. 
Tadına doyulmaz
Çiriş, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sevilerek tüketilmektedir. Mesela; Sivas’ta en çok kuzu kulağıyla birlikte yağlı ve soğanlı olarak pişirilmektedir. Bayburt yemekleri arasında “Çirişli Bulgur” meşhurdur. Hele de kavurma ile pişirildiğinde tadına doyulmaz. Ayrıca çiriş yaprakları, maydonoz gibi börek ve gözlemelerde sade ve kıymalı iç malzemesi olarak, ya da ıspanak gibi yumurtayla kavrularak da tüketilebilmektedir.
Çiriş, otlu peynir yapımında da kullanılmaktadır. Çirişin köklerinden de bir zamk çeşidi elde edilir. Kökler dilimlere ayrıldıktan sonra kurutulur ve değirmende öğütülerek toz haline getirilir. Bu zamk genellikle ayakkabıcılık, ciltçilik ve çantacılıkta kullanılır.


Eski bir şifa kaynağı 
Çiriş, birçok bölgede “şifalı ot” olarak tanınır. Nerdeyse her hastalığa derman olduğuna inanılır. Erzurum’da pazarda çiriş satan yaşlı bir köylü şunları söylemişti: “Ne hastalığınız olursa olsun, çiriş pişirip yediğinizde hiç birinden eser kalmaz.” Çiriş bitkisi çok eskiden beri tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Eski zamanlada çiriş köklerinden hazırlanan merhemler uyuz ve frengi hastalıklarının tedavisinden kullanılırmış. Dahilen idrar artırıcı özelliği de vardır. Ayrıca bazı türlerinin köklerinden elde edilen kök ekstraktlarının (glukomannazlar) anti-tümör etkisi olduğu tespit edilmiştir.


Çiriş salatası
Malzemeler:
Yarım kilo çirişotu, sızma zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 adet limonun suyu

Hazırlanışı: Çirişlerin saplarının birleştiği zarı sıyırın, uçlarını kesin. Hepsini iyice yıkayın. Kaynar su dolu bir tencerenin içinde çirişleri yumuşayana kadar haşlayın. Soğuk suyun altından geçirip, suyu iyice akana kadar süzdürün. Bir karıştırma kabına arzu ettiğiniz miktarda sızma yağ, limon suyu koyun. Sarımsağı bir miktar tuzla dövün ve bu sosa ekleyin. Hepsini çatalla karıştırın ve üzerine çirişleri ekleyin. Sos heryere bulaşana kadar karıştırın. Bir servis tabağına düzgünce yerleştirip servis yapın. Bu aşamada biraz yoğurtla karıştırıp, serinletici bir lezzet elde edebilirsiniz.


Zeytinyağlı Çiriş Yemeği
Malzemeler:
1 kilo çiriş otu, 2 adet havuç, 1 adet kuru soğan, yarım çay bardağı sıvıyağ, yarım çay bardağı pirinç, tuz,1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı salça veya 2 adet domates.

Hazırlanışı: Çirişleri güzelce ayıklayıp iyice yıkayın. Soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın. Havuçları da istenen şekilde doğrayın, sıvıyağda soğanları ve havuçları pembeleşene kadar kavurun. 1 tatlı kaşığı salçayı veya domatesleri de doğrayıp ekleyerek biraz daha kavurun, sonra çirişleri ekleyip bir iki çevirin. Pirinç, tuz ve şekeri de ilave ederek, üstüne de sıcak su ekleyerek pişmeye bırakın. Pirinçler pişti mi, çirişler çabuk piştiği için ateşten alın. Üzerine limon sıkarak soğuk servis yapın.

 

6 yorum:

  1. çiriş otu satışı başladımı

    YanıtlaSil
  2. spr.is/192872 Çiriş otu var şuan, isterseniz gönderebiliriz, sirim ve ışgın önümüzdeki günlerde çıkar.

    YanıtlaSil
  3. ÇİRİŞ OTU MEVCUTMUDUR NASIL TEMİN EDEBİLİRİM?

    YanıtlaSil
  4. MERHABA ÇİRİŞ VARMI ACABA ALMAK İSTİYORUM

    YanıtlaSil
  5. MERHABA ÇİRİŞ VARMI ACABA ALMAK İSTİYORUM

    YanıtlaSil

Siparişiniz alınmıştır teşekkür ederiz.

IŞGIN KÖKÜ SATIN AL

IŞGIN KÖKÜ SATIN AL
YAYLA MUZU KÖKÜ SATIN AL

SON YORUMLAR

YAYLA MUZU YEMEK TARİFLERİ

Yayla muzu diğer adlarıyla ışgın, ribes, dağmuzu vs, ilaç değildir, herhangi bir hastalığa iyi geldiği tarafımızca beyan edilmemiş olup basın, yayın organlarından çıkan haberler paylaşılmıştır. Yayla muzu doğal olarak kırlarda yetişen yabani bir mevye türüdür. yöre halkı tarafından mevsiminde bolca tüketilir, çeşitli şekillerde tüketilebilinir. internet üzerinden sattığımız yayla muzu ürününün iadesi mümkün değildir. aksi belirtilmedikçe kargo ücreti alıcı tarafa aittir. Yayla muzu siparişi verenler bu maddeleri kabul etmiş sayılır.